
Rekken av sjøboder har preget havnen og kanalen helt siden 1100-tallet. I 1803 lå det 31 slike bryggehus langs sjøkanten. Når det var som travlest i havnen kunne båtene ligge på vent ute i kanalen. Tønsberg er en av Hansabyene, ved siden av Bergen og Trondheim, etter at hanseatene fikk handelsrettigheter her på 1300-tallet.
Sjøbodene kjennetegnes ved sin langstrakte rektangulære form, bygget i 2-3 etasjer og med smårutete vinduer. Alle har saltak, to takflater satt opp imot hverandre og former en A. Bygningene er plassert slik at gavlen, kortenden, vender mot sjøen med store døråpninger eller lasteluker i hver etasje og gir slik brygga sitt karakteristiske uttrykk. Langs havnen ble skinn, jaktfalker, trelast, og brynesteiner i begynnelsen byttet mot korn, malt, våpen, tekstiler og krydderier, senere fikk man penger å handle med. Når sjøbodene var i bruk som lager og handelshus var det ingen kaikant foran byggene. Båtene kunne da legge seg helt inntil og losse og laste varer rett ut og inn.
I gavlen på Esmeralda henger det igjen en talje til tauverket som ble brukt i dette arbeidet. Merk deg at sjøbodene har samme utforming mot bysiden. Sjøbodene er bygget i tre enten i lafte- eller bindingsverkteknikk.



Etter som møteplasser og handel flyttet seg oppover i byen forfalt bryggeområdet. På 1960-tallet begynte Tønsberg kommune å kjøpe opp eiendommer og planen var å rive bebyggelsen og lage parkeringsplasser, for det trengte byen. Men kunne det være en mulighet til å utvikle, bevare og tilbakeføre sjøfronten til et attraktivt område? Resultatet kjenner vi jo, Brygga i Tønsberg er blitt et fint sted å være, hele året, men kanskje mest om sommeren.

Hvordan fikk de det til? Siden kommunen nå eide mesteparten av området kunne de lage en reguleringsplan med krav til både nybygg og den verneverdige bebyggelsen. Kommunen hadde ikke selv midler til å sette bygningene stand, men tok ansvar for strøm, vann og kloakk og alle uterommene. Den brede trebrygga foran sjøbodene ble også bygget. Sjøbodene ble solgt for EN KRONE til private! Kostet gjorde det nok allikevel, for det ble stilt strenge krav til restaurering og rehabilitering av sjøbodene og til nybygg i sjøbodtypen

Sjøkanten har flyttet seg, på 1300 tallet møttes sjø og land ved Nedre Langgate, ja vi finner spor at sjønær aktivitet også ved Øvre Langgate. Hva har skjedd? Er det blitt mindre vann i havene? Nei, vi må tilbake til siste istid, da var Norden og Canada dekket av et opptil 3 km tykt islag som presset jordskorpen ned. Når isen smeltet begynte landet å stige, i begynnelsen opptil 8 cm i året for gradvis å avta. Her i Tønsberg er landhevingen nå 2,5 mm i året og vil fortsette slik i 10 000 år til. Ja, da kan vi gå tørrskodd over kanalen 😊

Ta med deg mobilkameraet og utforsk Brygga på egenhånd. Hva fanger din interesse? Rett kameraet opp, ned, til siden og se hva du finner i linsen. Velg deg et tema og ta 3 - 4 fotografier hvor du bruker samme virkemiddel.
Har du Instagram på mobilen din? Monter bildene sammen og del bildet ved å tagge Haugars instagramkonto; #haugarformidling
Håper vi ser deg der :)
Kommer du deg ikke inn til byen, kan du gå på oppdagelsesferd der du bor. Lenge siden du var på lekeplassen?

Tema - gammelt møter nytt
Virkemiddel - perspektiv

Tema - bakgårder og sidegater
Virkemiddel - linjer og flater