×

Dine bilder

×

En rusletur tilbake i tid

Hvis du går langs brygga i Tønsberg nordover mot Slottsfjelltunnelen kommer du til en smal veistrekning med små trehus på hver side. Dette er en liten bydel og ei gate som heter Nordbyen. Av navnet forstår vi at den ligger nord for sentrum og mellom Slottsfjellet og Tønsbergfjorden og i enden kommer du til våtmarksområdet Ilene. Her finner du Tønsbergs eldste bevarte sammenhengende trehusbebyggelse.

Vil du vite litt mer?

Dette er i dag en sjarmerende gatestrekning med godt bevarte trehus som er bebodd og har et levende miljø. Ideen kom da man la den nye riksveien igjennom den gamle jernbanetunnelen, og istedenfor å rive de gamle husene og bygge veien der lot de området bli bevart. Ved å begynne en renovering av husene og denne lille bydelen begynte man en prosess for å kunne ta vare på denne historien som på mange måter er ganske unik. Mange steder i Norge ser vi at gamle hus og områder har blitt borte i moderniserings prosesser av byene. Ved å la husene bli bebodd blir det liv i gatene og naboene sier det er et helt spesielt miljø, godt og trygt og alle kjenner alle. Vi kan tusle gjennom gatestumpen og se hvordan de levde i Tønsberg for noen hundre år siden – nesten som et levende museum! På den måten er dette blitt en fantastisk liten bevart skatt med sine gamle arbeiderboliger som alle har en lang historie å fortelle. Her har det skjedd mye og vært mye forandringer gjennom
tidene. Du skal nå få høre noen av historiene vi har funnet og beskrivelser av noen av byggene i dette området.

Sjøbadet

Sjøbadet i eldre dager.

Like før du kommer til Nordbyen ble det i havnebassenget anlagt et utendørs badeanlegg i 1867. Etter hvert ble det mer permanent med svømmebaner, tribuner og stupetårn og offisielt åpnet i 1937- med inngangsbillett på 10 øre. I dag er det ikke mye igjen av dette badeanlegget, men mange mener at det er på tide å etablere et sjøbad igjen. Hva tenker du om det?

Den gamle jernbanestasjonen

Her er et foto av den gamle jernbanestasjonen. Front mot Nedre langgate.

Slik ser vi den gamle jernbanestasjonen fra sjøsiden.

Bygget er i pusset tegl (murhus) og var ved siden av Larvik stasjon de eneste stasjonene ved Vestfoldbanen som ble laget i dette materialet. Begge er tegnet av Vestfoldbanens arkitekt Balthazar Lange. Opprinnelig ble den kalt Grevskapsbanen. Stasjonene var nyskapende både i utseende og planløsning. Stilen på bygget er inspirert av de store godsene i omegn – Jarlsberg hovedgård og Larvik herregård. Så man forstår at dette var viktige og sentrale bygg i utviklingen av den moderne tid. Åpningen av den nye jernbanen var i 1881, og ble innviet av kong Oscar II. Ser man på byggene så vil man oppdage at de har både buede vinduer og pilaster (halvsøyler satt på til dekor) og det trekantede feltet øverst som minner om bygg vi kjenner fra tidligere tider. Helt fra den greske antikkens templer og renessansen, som har vært inspirasjon til ulike epoker og arkitekter gjennom tidene. Bygningen er oppført over to etasjer med symmetrisk komponerte hovedfasader. Dvs. at deler man huset i to på midten er begge partene like! Stiluttrykket er en enkel, rundbuet nyrenessanse. På tiden da dette huset ble bygd mikset man litt ulike stilretninger og epoker og det ble kalt nettopp historisme. Les mer om historismen på sidene om torget i Tønsberg.
Stasjonen ble nedlagt i 1915, da jernbanelinjen ble lagt helt om og flyttet dit den står i dag!
Nå er det nye planer for å legge om linjen igjen og også flytte stasjonsbygget.

Forfatteren Mathilde «Tilla» Valstad og kong Oscar 2.

Foto av forfatteren Mathilde "Tilla" Valstad (1871-1957)

Forfatteren Mathilde «Tilla» Valstad som var født i Tønsberg, har i sine bøker om den unge kvinnen Teodora - Nordbyen og Tønsberg som bakgrunn. Der fortelles det blant annet om den store åpningen av jernbanen i Tønsberg som var en stor begivenhet i 1881. Tunnelen var i sin tid den lengste i landet. I dag kjører bilene gjennom tunnelen (Slottsfjelltunnelen). Historien forteller også at forelskede par tok toget for å kunne kysse i smug, da det ble helt mørkt da toget smøg seg gjennom tunnelen. Bygget som ble brukt som jernbanestasjon står der fremdeles. Kanskje du har sett dette flotte bygget - eller ta deg en ekstra kikk neste gang du kjører gjennom tunnelen eller går langs brygga. Du kan se huset fra begge sidene! Se foto på forrige side!

Vil du høre historien om da kong Oscar 2. kom for å åpne Tønsberg stasjon?

Strekningen ble innviet av kong Oscar 2. (Han var konge i Sverige og Norge fra 1872 til 1905 - til unionsoppløsningen og kong Haakon ble norsk konge) og han ankom stasjonen nøyaktig kl. 13 den 13. oktober 1881.
Det var en stor begivenhet at kongen kom til åpningen og det skulle være feiring med flagg og kanon skudd! Det ble reist en flott æresportal der kongen skulle gå igjennom, og deretter få sitte på en spesiell stol bestilt helt fra Hamburg. Men nå sier historien at stolen slett ikke kom frem i tide og det utløste full panikk blant arrangørene! Hvor skulle da kongen sitte under åpningstalene.

Da var det at en genial ide kom opp. De skulle skrive et morsomt dikt og henge ved porten, som en slags forklaring til kongen. Diktet lød slik:

Velkommen Oscar, norges sol
Velkommen i vår midte
Akk, Gud – Vi skulle hatt en stol
Hvorpå du skulle sitte

Det ble visstnok en vellykket fest uten stol! Etterpå ble det servert en 12 retters frokost og kongen ut bragte et leve for staden - som hadde fått forbindelse med den store verden.
Han tok farvel med Tønsberg borgerne og reiste av sted med det nye toget.

Vil du se et bilde av kong Oscar 2. så trykk her!

Bentegården

Foto av Bentegården. Tønsbergs eldste bevarte hus.

Det første trehuset du ser da du kommer til Nordbyen på venstre side, er et rødt hus som har navnet Bentegården med husnummer 16. Husets historie går så langt tilbake som 1690 og regnes som Tønsbergs eldste bevarte hus. Huset er oppkalt etter fraktmannen Bent Knutsen som bodde der fra 1881 til 1911. Det ble fortalt at han kom fra Sørlandet, hadde en lang pipe og at han ofte var å finne i sin gyngestol! På 1930 tallet bodde det visstnok en sirkusartist i huset som tryllet frem litt vel mye penger. Folk ble mistenksomme, og det sies at politiet kom og fant en myntmaskin i huset! Tønsberg kommune kjøpte det i 1947, og huset fikk status som et kulturminne. Det er et laftet tømmerhus med kraftig tømmer og er bygd litt usymmetrisk med hovedinngangen på den ene siden. En gang var det en gård med både uthus og sjøbod.

Nærbilde av et laftet tømmerhus.

Vil du vite mer om lafteteknikken så de denne lille filmen fra et kurs i lafteteknikk fra Veierland.

Vil du ha en liten oppgave?

Når man går gjennom Nordbyen oppdager man mange fine dører. Her er noen av dem.

Nå kan jo du prøve å tegne eller male en eller flere av disse dørene, eller hvis du liker og fotografere så prøv selv! Finn noen fine dører å ta bilde av og gå på dør safari. Bruk knappen under for å ta bilder av dører du finner. Lykke til!

Ta et bilde!

× Bildet ble lastet opp.
Lyst på nye oppgaver?